Snart är det äntligen dags att ta tag i vårfixandet i trädgården. Här kommer en checklista på saker du behöver komma ihåg att göra.

Börja vårfixandet med att städa bort höstens och vinterns löv och kvistar. Förutom att gräsmattan ser prydlig ut, så får du bort dött gräs och luftar gräsmattan. Du kan även gynna gräsmattans tillväxt genom att lufta den ytterligare med hjälp av en grep. Stick hål i marken med jämna mellanrum så gynnas gräsets rottillväxt. För att få en ännu grönare gräsmatta kan du sedan gödsla när gräset kommit igång med att växa ordentligt.

Rensa ogräs

Ogräs är ett gissel i trädgården! Dock är det lättare att få bukt med ogräset om du börjar rensa tidigt på säsongen innan det börjat växa till sig och sätta frö. Det gäller särskilt envisa ogräs som kirskål och maskros. Dessutom är det enklare att få bort ogräset när jorden fortfarande är fuktig under våren.

Städa rabatten

På hösten låter du rabatten vissna ned och gå i vila, att ställa iordning rabatten är något som du gör på våren. Klipp de torra döda kvistarna i små bitar, mylla ned i rabatten och låt dem återgå till att bli till näring. Dela och flytta perenner vid behov.

Förodla grönsaker inomhus

Om du startar odlingen av grönsaker som till exempel broccoli, fänkål eller grönkål inomhus, så blir tillväxten snabbare utomhus sedan. När plantorna är tillräckligt stora och frostnätterna är över så planterar du ut dem. Du kan även förgro potatis på fönsterbrädan innan du planterar ut dem, på så sätt kan du skörda potatisen tidigare.

Glesa ur prydnadsbuskar

Man kan behöva glesa ur både prydnadsbuskar och bärbuskar så att de får chansen att föryngras genom nya grenar och skott. Det gör du bäst på vårvintern innan de fått blad. Ta bort äldre och döda grenar. Buskar som mår bra av att glesas ur under vårvintern är till exempel:

  • Röd- och svartvinbärsbuske
  • Schersmin
  • Korallkornell
  • Buskrosor

Till sist gäller det att komma ihåg att trädgården även ska vara en plats för njutning. Ställ ifrån dig spaden, ta en kopp kaffe och njut av vårens knoppande träd och spirande lökväxter!