I ett vardagsrum ska man kunna ägna sig åt många olika aktiviteter. Då är det viktigt att det finns en passande belysning.

Ett rum som lyses upp av en enda lampa kommer att upplevas som kompakt. Genom att komplettera med ytterligare belysning kan man dock få det att upplevas som större, och dessutom mer inbjudande. Man ska därför inte tro att det räcker med en taklampa i ett rum. Nästan oavsett vilket rum det rör sig om behövs ytterligare ljuskällor. Det gäller inte minst i ett vardagsrum, men hur många ljuskällor som behövs beror på flera saker.

Hur många lampor man behöver beror på om rummet är inrett i mörka eller ljusa färger. I ett rum som domineras av mörka lampor krävs fler lampor för att rummet ska kännas välkomnande. Man kan dock skapa ljus även på andra sätt, exempelvis genom ljusa gardiner som sprider dagsljuset i rummet.

För att kunna läsa i vardagsrummet räcker det inte med taklampan. Det behövs också läslampor. Dessa kan vara bordslampor, vägglampor eller golvlampor. En golvlampa har den stora fördelen att den kan flyttas, t.ex. från en ände av soffan till den andra. Det kan även vara praktiskt med en golvlampa med flera armar, som kan riktas åt olika håll. Sådana finns både nya, på exempelvis IKEA, eller på loppisar. Har man riktig tur kan man hitta en i en släktings källare eller på vinden.  Om lampan är monterad på väggen bör den vara placerad så att den inte bländar. Detta kan man pröva genom att sätta sig i soffan och hålla en spegel som man skulle hålla en bok. Om själva glödlampan syns i spegeln kommer man att bli bländad när man läser.

Ljust vardagsrum

Belysning handlar dock inte bara om vad som är praktiskt, utan även om vad som är trivsamt. Belysning utplacerad på strategiska ställen i rummet gör mycket för trivseln, framför allt under den mörka årstiden. Det finns en anledning till att det är så populärt med julgranar och julgransbelysning på vintern i Sverige. Det kan behövas upp till tio ljuskällor i ett rum.

Belysning kan också användas för att lyfta fram saker i rummet. Många glasskåp har inbyggd belysning på hyllorna, och om man har ett skåp eller en hylla utan belysning kan man köpa till dioder. Men varför nöja sig med detta? Har man tavlor på väggarna kan man belysa även dem med spotlights, t.ex. halogenspottar monterade på skena.

Avsluta med en armatur som sprider ett mjukt ljus i hela rummet, s.k. allmänbelysning. För det mesta väljer man en takarmatur, men det kan finnas tillfällen då det är bättre att använda en vägglampa för allmänbelysningen. Det kan t.ex. gälla om det inte finns något fäste för en taklampa i ett bra läge. Har man ett matbord i vardagsrummet, vilket inte minst är vanligt om man bor i en 50-talslägenhet, vill man gärna ha en lampa rakt över bordet. Har man högt i tak passar det med en kristallkrona. Genom att blanda allmänbelysning med riktad belysning får man mjuka övergångar mellan ljus och skugga. Om man dessutom placerar ljuskällorna i olika höjd blir spelet mellan ljus och skugga mer intressant.