pexels-photo-269129Det finns mycket att tänka på innan det är dags att köpa en lägenhet. Det gäller att ha koll på egen ekonomi, mäklare, områden, föreningar, standarder och vad du faktiskt är ute efter. 

Grattis till dig som vill köpa lägenhet, men ropa inte hej förrän då är över ån. Vägen dit är inte alltid helt lätt och det finns mycket som du behöver sätta dig in i. Här följer några av de viktigaste sakerna att ha koll på.

Områdeskoll, mäklare och lånelöfte

Börja med att bestämma vilka olika områden du är intresserad av, och börja inte för smalt. Det kan finnas pärlor i områden som du inte känner till så väl. Sedan är det dags att kontakta en mäklare i den eller de områden som du är intresserad av. Fråga redan här om utveckling och prisnivåer i området, skriver Metro. Om du inte har massor av pengar på banken så är nästa steg att se hur mycket du kan få i lån. Ordna lånelöftet innan du går in i en eventuell budgivning.

Dags för visning

När du sedan börjar då på en massa visningar så finns det mycket att ha i åtanke och massor av tips att ge. Snöa inte in på ett speciellt område, utan testa att gå på många visningar i olika områden. Det är så du får en överblick av vad som faktiskt finns. Fota med telefonen på plats, tänk bort eventuell ful väggfärg, kolla så att kranar funkar och luckor går att öppna och stänga. Kolla in och ut genom fönster, hur är insynen? Om du har en fin utsikt från balkongen så kan det även vara smart att kolla om några byggen är planerade i området i framtiden, som kan komma att förstöra utsikten. Kolla upp föreningens ekonomi.

”Ta även en titt på utrymmen som inte ligger i själva lägenheten. Hur stort är förrådet och hur långt bort ligger tvättstugan? Cykelrum och barnvagnsrum kan också vara intressant att veta om/var det finns”, tipsar GP om i en artikel.

Om det är en nyproduktion du är intresserad av bör du vara medveten om dess fördelar och nackdelar, läs mer i denna artikel.