Det har sedan drygt ett år tillbaka varit diskussioner om att insätta ett amorteringskrav på nya lån, för att försöka förhindra en eventuell bostadsbubbla. Nu har det bestämts att amorteringskravet ska gälla, från och med i juni i år. Det som även har framkommit är att det finns en risk att amorteringskravet även kommer påverka den som tar ett tilläggslån för en ny stor utgift, som exempelvis en renovering. Det kan handla om en kostnad omkring 6-7000 kronor i månaden. Har du råd med det?

I vår kommer Finansinspektionen att ta fram nya föreskrifter gällande amortering av bolån, och enligt
deras presentation i december kan det komma att innebära en amortering med 2 procent om året tills 70 procent av bostadens värde är nådd. Detta gäller då enbart de som tar nya lån, men om du behöver göra ett tilläggslån kommer du också att bli påverkad: då aktiveras amorteringskravet, på hela lånet. 

Dyrt med renovering

Det som folk vanligtvis lånar för, när de använder sig av så kallade tilläggslån, är pengar som läggas på4185501-a-bulging-wallet en renovering. Det innebär att det under året kommer att bli mycket dyrare med renovering, vilket i kombination med rot-avdraget säkerligen kan innebära att renoverings-planerna helt enkelt läggs ned. Men än är det inte försent att låna för att renovera, och du kan även välja att ta andra lån än från den nuvarande bank som du har – det kan finnas bättre alternativ om banken vill att du amorterar på hela lånet. På Lånapengarna kan du jämföra olika lån och se vart du kan få bäst ränta, det är ett tips att testa innan du gör ditt val av bank som ska hjälpa till med kostnaderna för renoveringen.

Renoveringen en investering

När det kommer till renovering handlar det allt som oftast om en investering i bostaden. Är det en bostadsrätt så kan det bli en stor skillnad i vinst om lägenheten har fräschats upp. Saker som golv, kök och badrum gör stor skillnad och oftast är det billigare att renovera upp lägenheten istället för att sälja den i det skick som den är (om det är mycket som måste göras). Detta eftersom marknaden just nu visar på att renoverade lägenheter är de som intresserar köpare mest.