Hur bra hemmet fungerar beror till stor del på hur bra badrummet fungerar. Inget badrum är det andra likt, men det går ofta att anpassa rummet till sin livssituation.

Badrummet är en viktig del av hemmet. De flesta av oss tillbringar inte alls lika mycket tid där som i köket eller i sovrummet, men det man gör i badrummet är viktigt för hygienen, hälsan och det allmänna välbefinnandet. Tyvärr är det inte alla badrum som fungerar optimalt.  Det kan bero på att de är dåligt anpassade till de boendes livssituation, men det kan också bero på att de är dåligt planerade.

Litet badrum

Litet med hög takhöjd

I en del äldre fastigheter, som hade utedass på gården när de byggdes, har man fått installera badrummets bekvämligheter där det finns plats. Det kan innebära att duschkabinen står i köket. Det är förvisso inte så praktiskt alla gånger, men det innebär å andra sidan att en person kan duscha samtidigt som någon sitter på toaletten, och detta utan att de stör varandra. I en del bostäder har man istället löst detta genom att bygga två nya små rum, och placera toalettstolen i det ena och duschkabinen eller badkaret i det andra.

Har man små ytor att arbeta med finns det ändå ett och annat som man kan åstadkomma. Det gäller även om man hyr sin bostad. I en äldre lägenhet går det ofta att bygga på höjden, t.ex. med Ikeas system Stolmen. Delarna, bl.a. hyllor och skåp, fästs vid stolpar som kan sträckas ut enda till 3,3 meters höjd. Det är tillräckligt för att klara takhöjden i de allra flesta badrum, oavsett när de är byggda.

Många badrum har badkar, och det finns också många badrum som saknar badkar. Badkar är över huvud taget en fråga som delar befolkningen. Hans kungliga höghet Carl XVI Gustaf har t.ex. uttalat sig mot dem.  Har man badkar i lägenheten kan man nästan alltid plocka bort det, och det finns små badkar som passar även i små badrum.