När intresset för matlagning ökar vill vi gärna att så mycket som möjligt av det vi konsumerar ska vara närproducerat. Och kan det bli mer närproducerat än om man odlar det själv? Även den som bor i en pytteliten lägenhet kan odla egna kryddor.

Kryddor har flera fördelar som krukväxter. De kan användas i matlagningen, och är dessutom nyttiga. De sprider även väldoft i hemmen, och sist men inte minst är många kryddor ganska lätta att odla. Det gör att de passar bra att börja med även om man inte tidigare har odlat något.

Det finns speciell kryddjord att köpa, och den kan man använda om man ska odla kryddor utomhus, i landet. Ska man däremot odla kryddor inomhus, i kruka, är det bäst att fylla lite mindre än halva krukan med kryddjord, och sedan fylla på den övre halvan med såjord. När rötterna kommit ner en bit i krukan kommer de då att få mer näring från kryddjorden. Det är viktigt att det finns hål i botten av krukan, där vattnet kan rinna ut. Täck hålen med krukskärvor eller kapsyler, så att jorden inte rinner ut. Man kan också hälla ett lager lecakulor i botten av krukan innan man fyller på med jord.

Kryddor i krukor

Den bästa placeringen för kryddväxter är i ett fönster med söderläge. Helst ska plantorna få åtminstone fem till sex soltimmar per dygn. Om detta inte går att uppnå, eller om man bor i en lägenhet som saknar fönster helt och hållet, kan man behöva komplettera eller ersätta det naturliga ljuset med en lampa som är gjord för att ge extraljus till växter. Sådana lampor finns i många trädgårdsbutiker. Jorden ska hållas fuktig, men får inte bli blöt. En del kryddväxter vilar på vintern, och ska inte ha någon näring alls då.

Kryddor som passar bra att odla inomhus är bl.a. basilika, citronmeliss, gräslök, slätbladig persilja och kryddtimjan.