Det är roligt att flytta till en ny lägenhet särskilt om man letat efter en länge. Det blir ännu trevligare med en professionell flyttfirma i Stockholm som gör det tunga jobbet åt en, så att det bara blir det roliga kvar. I dag skriver vi om flyttar, om bostadsmarknaden och om hur läget är nu.

Blixt höghusAlla som tänkt på att flytta eller letat lägenhet de senaste åren vet hur galen bostadsmarknaden varit. Upphettad och snabb är två karakteristika som beskriver den, fram till ungefär för en, två månader sen. I Dagens Nyheter kan vi nämligen läsa om hur det tycks ha blivit lugnare på bostadsmarknaden. Något som spiller över på flera regioner samt både lägenheter och villor. Experter menar att efterfrågan inte har lugnats men att det ändå råder en avvaktan på marknaden, en sorts minskad optimism. Det som tros ha påverkat stiltjen är:

  • Amorteringskravet som införs redan nu i vår
  • Bankers hårdare inställning till låntagare angående återbetalningsförmågan
  • Den allmänna diskussionen om hushållens allt högre skuldsättning

Något som kan tänkas över när man ger sig in i leta-lägenhet-djungeln är det som det står om i en artikel i Expressen, nämligen att lockpriser präglar hela Sveriges bostadsmarknad. Priser på exempelvis utannonserade bostadsrätter och villor i Stockholm ökar i genomsnitt med hela 13-14 procent, något som kan bli hela 600 000 kronor.

Sverige tredje mest ökande i världen 2015

I Dagens Industri kan vi vidare läsa om hur Sveriges bostadsmarknads prisökning var den tredje högsta i världen. Priserna på den svenska marknaden vad gäller bostäder steg med 12,3 procent under 2015 enligt den internationella mäklarfirman Knight Frank. De enda som slog priskurvan i Sverige var Turkiet och Nya Zeeland. Tätt efter dessa följer Australien, Island, Hongkong och Luxemburg. Vilket kan vara bra att veta om man planerar att flytta till någon av dessa platser.

De länder som har haft sämst prisutveckling är i stället Ukraina och Grekland, Ryssland, Italien och Marocko. Mycket beroende på ländernas ekonomi, tillväxt och förhållande i omvärldspolitiken. Vi får se om kurserna vänder om och om det börjar gå bättre igen på sina håll i Europa. Sverige tycks alltså ha haft ett riktigt bostadsbubbleår, men inledningen på 2016 har varit lugnare än på fem år, så kanske är den på väg att spricka. Detta kanske påverkar både din flytt och hur mycket du får betala för en lägenhet.