Allt fler har börjat handla sina möbler och inredning på nätet. I och med detta har fler aktörer kommit in på marknaden. Men när man köper inredning, och speciellt designmöbler, bör man se upp med oärliga företag som säljer piratkopior.

2813789-elderly-woman-shopping-on-line

Svenskarna handlar mer än någonsin på nätet, rapporterar Svenska Dagbladet. Totalt handlades det för rekordstora summan 50 miljarder kronor under 2015. Och det som ökat mest i försäljning det senaste året är mat, möbler och byggvaror. Varför exempelvis inredning och byggvaror ökade mycket i försäljning beror på att det funnits en ganska så omfattande inredningstrend som gett skjuts till branschen. Bygghandeln ökade med hela 38 procent förra året och möbel- och inredningsförsäljningen ökade med 34 procent.

Se upp för kopior

Med tanke på att inrednings- och byggbranschen ökat sin omsättning mycket har det även kommit fler aktörer att välja mellan för den som vill shoppa inom dessa områden på nätet. Beställ möbler online på Trendrum.se som är en svensk inredningssajt eller beställ från en utländsk sajt. När man ska beställa inredning från utländska sajter är det dock viktigt att man är noga med att välja en sajt som är pålitlig. Det finns nämligen många, speciellt asiatiska, sajter som säljer piratkopierade möbler. Sådana här kopior av kända designmöbler har börjat säljas till svenska konsumenter i en allt större utsträckning och i Sydsvenskan kan man läsa att det främst är från nätet och att konsumenten ofta tror att den köpt äkta varor. I och med att det blivit vanligare för utländska sajter att sälja piratkopior av ibland svenska designers, har den svenska tullen uppmärksammat att allt fler möbelformgivare lämnar in ansökningar som gör att tullen kan beslagta kopior av deras produkter. Några knep som man kan ta till för att undvika att köpa piratkopierade möbler är att:

  • Aldrig köpa möbler som kostar mycket mindre än man vet att möbeln egentligen är värd. Inte köpa för billiga möbler. Säljs en möbel som brukar kosta 10 000 kronor för 2 000 kronor är den förmodligen en kopia.
  • Välja sajter som är pålitliga och som man vet är auktoriserade återförsäljare. Att köpa designmöbler på köp- och säljsajter som Ebay är kanske inte det bästa.
  • Se till att sajten man köper ifrån är svensk. Detta behöver inte betyda att möblerna som säljs är äkta men det är större sannolikhet att man åker på piratkopierade möbler om man köper exempelvis från en kinesisk sajt.350173-green-rocking-chair-2

Bukowskis sålde oäkta möbler 

Men att man handlar från en sajt som är fullt pålitlig och välkänd behöver faktiskt inte betyda att de varor man får är helt äkta. I Dagens Nyheter kan man läsa att Bukowskis Market vid ett flertal tillfällen har sålt piratkopierade designmöbler och trott att man sålt äkta möbler. Bukowskis försvarar detta med att de säljer väldigt många möbler varje år och att experterna hos dem har råkat göra fel just de här gångerna men att alla inblandade självklart får sina köp upphävda och pengarna tillbaka.