Vårsolens strålar och allt fler letar sig ut i sina trädgårdar, så varför inte maxa trädgårdsupplevelsen genom att bygga ett utekök? Det är både enkelt och går relativt fort att gör eftersom allt du egentligen behöver är lite marksten och trä för att påbörja bygget.

Om du har en trädgård och spenderar mer tid där än vanligt kanske det är dags att bygga ett utekök? Allt du behöver är en stabil grund i sten och marksten kan du smidigt beställa på https://www.flisbyab.se/typ/marksten och sedan är det bara att sätta igång.

Så väljer du rätt stensort

Du kan alltid börja med att titta på olika sorters utekök för att hitta inspiration till vilken sorts kök du ska bygga innan du sätter igång, men nästa steg är att välja på vilken grund du ska bygga köket. Ett enkelt sätt är att lägga ut marksten, men det finns många olika stenmaterial att överväga. Dessa är de vanligaste som finns på marknaden:

  • Granit – består av mineraler och eftersom kvarts är en av dessa så är stenen väldigt hållbar och hård.
  • Kalksten – går att polera blank och kan användas både inomhus och utomhus.
  • Skiffer – liknar stenplattor och blir ett naturtroget och bra underlag samt kan kombineras på fler olika sätt.

Självklart finns fler stensorter än de som nämns ovan, men nämnda är de vanligaste i trädgården. När du väljer är det viktigt att tänka på stenens användning, ska du ha den som underlag till ditt utekök måste stenen till exempel tåla hög värme. Ett tips är därför att gjuta en betongplatta där uteköket är placerat och sedan använda markstenen runt omkring i stället för ett klassiskt trädäck.

Odla för dig och för bin

Det finns få grönsaker som smakar lika gott som dem du odlat själv och plockar direkt från trädgårdslandet. Så när du ändå är i farten, varför inte passa på att anlägga en egen grönsaksodling? Då kan du laga egengrodda grönsaker direkt i ditt nya utekök i sommar. Ett tips är även att haka på den nya odlingstrenden, att odla för bin och humlor, vilket i korthet innebär att du planterar växtlighet som lockar till sig bin och på så vis är du med och bidrar till deras överlevnad – se bara till att planera dessa en bit från utekök och matplats, för bin surrande mitt i maten vill du nog inte ha.