Det är aldrig roligt att drabbas av fukt och mögel i sitt hem, men som tur är finns det en hel del saker som du kan göra för att undvika detta. Här några tips.

Det är inte bra med för mycket fukt inne i sitt hem och enligt Boverket är det en tredjedel av alla småhus som just drabbas av fukt eller till och med mögel. Turligt nog är detta något som går att förebygga med ganska enkla medel och det är genom att hålla extra koll på vind och krypgrund. Det är nämligen här som det är allra vanligast att fukten ens tar sig in och börjar gro till mögel.

Håll koll på temperaturer

Något som villaagarna.setipsar om är att ha koll på temperaturen hemma, framförallt temperaturväxlingar. Varför mögel uppstår till att börja med har nämligen med detta att göra, likaså om det finns ventilation eller inte. I artikeln tar man till exempel upp brödförvaring som ett exempel, att bröd som ligger i en tät plastpåse möglar snabbare än bröd i en papperspåse på grund av fuktansamlingen vilken uppstår av temperaturen i förvaringspåsen. Samma gäller i hus. Det är just därför fukt- och mögelproblem är som vanligast i just krypgrunder och på kallvindar. Så vad ska man tänka på för att hålla fukten borta? Här är några enkla tips:

  • Sätt ett översvämningsskydd under diskmaskinen
  • Rensa löv i hängrännor
  • Säkerställ att huset har god ventilation

Bra kan vara att hålla ett vakande öga på just vind och källare, om det börjar lukta konstigt eller unket är detta ett starkt varningstecken som snabbt bör åtgärdas.