När det kommer kostnaden för förbrukningen i våra hem, oavsett om man talar om lägenheter eller villor, finns sätt att spara pengar och detta även för dem hushåll med tight ekonomi – lösningen stavas nämligen el-, värme och vattenmätare.

inredning.toalettAtt spara pengar genom att minska sin förbrukning i hemmet låter ganska självklart, men det kan vara svårt att veta hur mycket man faktiskt förbrukar av både el, värme och vatten. Men det är lätt avhjälpt genom att installera mätare för detta och sådana kan man köpa via http://www.techem.se/ som också erbjuder en hyreslösning för installationen av individuella mätare. Och om man ändå är i farten med att göra en badrumsrenovering, varför inte också passa på att installera en vattenmätare? Då får man svart på vitt hur mycket man förbrukar varje månad, och genom dessa siffror är det sedan enkelt att veta hur man ska göra för att minska förbrukningen och därmed också sänka sina förbrukningskostnader.

Vad tjänar man på att sänka sin förbrukning?

Rent logiskt säger det sig självt att om man drar ner på sitt användande av elektriska produkter och släcker lampan när man lämnar ett rum så kommer också ens elräkning att sänkas. Likaså om man drar ner värmen hemma någon extra grad så minskar kostnaden också. Men lika självklart är det inte när det kommer till vattenförbrukningen, torts att det faktiskt också är enkelt. Till exempel skriver Helsingborgs Dagblad om hur just individuell vattenmätning kan sänka vattenförbrukningen med 45 procent och betalar man endast för den förbrukning man faktiskt har så syns detta också i plånboken. Bor man till exempel i hyreslägenhet och ska betala för sin faktiska förbrukning så syns dessa procent till exempel tydligt på hyresavin varje månad, något som paret Holmqvist som tidningen intervjuat om deras vattenmätning tydligt kan bekräfta. För dem har kostnaderna sänkts rejält och är inte längre i närheten av de 330 kronor som vattnet förr kostade enligt utgångspunkten för deras lägenhet, och paret berättar också hur man blivit mer medveten om övrig förbrukning – tack vare vattenmätningen har man nu också börjat se över resterande förbrukning och hur man kan göra för att sänka även dessa kostnader.

Olika för olika hushåll

inredning badrum toalettNågot som man dock inte ska sticka under stolen med är att en vattenmätning som är grundande för ens förbrukningskostnad ger olika resultat i olika hushåll. Till exempel skriver tidningen Dala-Demokraten om hur större familjer med tonårsbarn naturligt förbrukar mer vatten än en barnlös familj och därför kan kostnaderna dessa familjer emellan skilja. Den stor familjen med högre förbrukning kommer med största sannolikhet att betala mer än den mindre familjen. Men även här finns pengar att spara, det gäller bara att införa vissa regler om vatten såsom exempelvis:

  • Inte låta vattnet stå och rinna för att det ska bli varmt eller kallt
  • Inte duscha längre än fem minuter per person
  • Inte bada

För den som inte är så brydd om sina vattenkostnader som kanske ingår i dennes fasta hyra eller bostadsavgift varje månad, men som vill sänka sin förbrukning för miljöns skull kan ta till samma regler som ovanstående och lite till. Något som bland annat tidningen Vi i villa tipsar om är exempelvis hur man kan renovera sig till mindre förbrukning genom att installera en dubbelspolande toalett som man kan ställa in på snål-spolning vilket förbrukar mindre vatten och renovera duschen till modernare dusch med vattensparande munstycken.