Den som vill ta ett tilläggslån på sitt bostadslån för att ha råd med en renovering bör tänka efter både en och två gånger. När amorteringskravet träder i kraft kan detta nämligen göra att man utlöser kravet.

11025896-moderna-bostader

I Dagens Nyheter kan man läsa om att det nya amorteringskravet gör att den som tar tilläggslån får en ny stor utgift. Amorteringskravet aktiveras nämligen när man tar nya lån som utökar det befintliga bolånet. Detta innebär alltså att den som inte amorterar i dag kan vara tvungen att göra det i framtiden. Det är inte alls ovanligt att ta ett tilläggslån för renovering eller underhåll av bostaden. Med amorteringskravet kommer den som tar ett tilläggslån på runt 200 000 kronor, vilket är en vanlig summa, få en ny utgift på mer än 6 000 kronor i månaden när den måste börja amortera.

Ta ett annat lån

När amorteringskravet införs om ett par månader lär det bli mindre vanligt att ta ett sådant här tilläggslån på bolånet för att finansiera en renovering. Då lär de flesta leta efter andra vägar att finansiera sin renovering. En väg kan vara att ta ett blancolån från en utomstående låneaktör som exempelvis https://www.zmarta.se. Om man tar ett sådant här lån påverkar det inte på något sätt bolånet och man behöver då inte oroa sig för att amorteringskravet träder i kraft.

Värdera bostaden

Ett annat tips till alla som vill undvika att utlösa amorteringskravet vid en renovering är att redan nu värdera sin bostad, skriver Expressen. Om man gör en värdering av sin bostad får man en aktuell indikation på den egna belåningsgraden. Visar värderingen att man ligger nära något av taken i amorteringstrappan kan man fundera på att låna upp renoveringspengarna redan nu.